Ini Paper Pertama

A Comparison of Two Methods in Finding Ratio between Electric Field and Accelerating Potential in Thomson Tube Experiment

by

Ardita Fanisa, Agustina, and  Sparisoma Viridi

Nah itu judulnya.

Sebenernya gak nyangka kerjaan ini bisa dipresentasiin di APS. Soalnya ini kerjaan iseng2 ama 1 temen sekelompok di Fislan (Agustina) waktu jadi Asisten Pengembangan Modul.

Pas nyari2 modul baru di lab Fislan (Fisika Lanjut), dapet modul Thomson Tube. Terus, Qta coba simulasiin lagi. Dan kebetulan dapet modul referensi dari luar, jadinya bisa sebagai pembandingan.

Terus Pak Dudung (a.k.a Sparisoma Viridi) nyuruh Qta memperdalam eksperimennya dan siapa tau bisa dimasukkin ke APS.

Walhasil, jadilah kerjaan iseng2 ini jadi berhadiah.

Ceritanya paper ini teh tentang :

By knowing the pairs of coordinates (x, y) along electron trajectory in Thompson tube experiment using only accelerating potensial U and deflecting potensial V ratio between deflecting electric field and accelerating potensial E/U can be found. Information of (x, y) along the trajectory is obtained by digitizing image of it using two type of rectangular grid. The first has tilt angle of 0 º and the second 45 º. A simulation using JavaScript is used to produce several artificial electron trajectories. Digitizing process uses two methods.The first is manually using hand (ballpoint and ruler) by dividing grid lines into 10 lines and the second using Portable Digitizer (PD) software. Two kinds of input are used and analyzed using the two different grids and the two different methods. The results show that manual method is better than the digital one and the  result using 0 º tilt angle grid is better than the  45 º one.

Singkatnya, membandingkan metode pengolahan data yang mana yang lebih bagus dipake buat di Lab Fislan nantinya.

Perhitungan secara matematis-nya dari persamaan sederhana gaya Lorentz ama Hk. Newton II aja.

Pake softwarenya JavaScript (made in Mr. Dudung :D).

Proses Digitalnya pake Pocket Digitizer Program, dapet dari Lab Fisbum.

Klo proses manualnya mah pake penggaris ama pulpen weh …

Semper stress bgt nih pas ngolah data ama bikin full paper-nya.

Beberapa hari itu emang bnr2 baru tidur jam 3an pagi, bangun sholat subuh bentar, tidur lagi bentar, bangun lagi jam 8an, terus ke kampus lagi konsultasi data (ama ngurus2 buat wisudaan jg sih :P).

Tapi … emang lega bgt pas udah selesai .. apalagi udah presentasinya … fyuuuhh .. serasa jadi scientist sejati dah .. :))

Kalo paper yang satu lagi, dikerjain ma Agustina, tentang :

The Trajectories of an Electron under Non-uniform of Electric Field

Satu modul sama tentang Thomson Tube, cuman beda point of view yang diambilnya.

Thanx to Agustina, my experiment partner, finally we did it🙂 , and Mr. Dudung, for all help and support.

1 Comment

Filed under akademik

One response to “Ini Paper Pertama

  1. Thanks juga atas kerja samanya, dit.
    Yes, you’re right. Finally, we can do it together.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s